TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Kosztolányi - dóm

Teremavató

Hölgyeim és Uraim! (Májne dámen und herren, Senyórász i szenyóresz)

Mottó: "Nem azért festettem a képeket,
hogy bámuljátok, de bámuljátok,
mert én festettem."
(Revuczky)

European motto: "All we have to dicide is
what to do with the time that is given us."
(Gandalf)

Kosztolányi mondta egyszer: A balek csak akkor jön rá, hogy a gázon felejtette a pörköltöt, amikor a fapados már felszállt. Mert a balekok fapadossal járnak. Kosztolányi már akkor megmondta. Tudta, az utána következő korosztályok újat nem hordanak össze a nap alá. Lehazudják a csillagokat az európai zászlóról is, boing747 helyett cseszna13 fokker fával és paddal, tokkal vonóval. Bár azt Kosztolányi sem gondolta volna, hogy Dévényi Tibibácsi visszatér a magyar királyi TV-be, hogy Király Linda Justin Timberlékkel fogja énekelni a magyar himnuszt, és hogy Brüsszelben az árok betemetend, együtt nevet Mácz és Meggyesi, jobb és baloldal, zsák és a foltja. Kosztolányi már akkor tudta.

Ezért gondoltam szerényen, alázattal, talán egy teremnév még lehet belőle. Nem, nem Máczból. Kosztolányiból. A megmondóemberből. Aki azt is tudta, Britney playbackelni fog. Tudta, ám a tudás olykor terhes, megkeseríti az ideákban és múzsák karjaiban gyötrődő örök idealisták esti kisfröccsét és nagyvizitjét.

Barátaim. Azért gyűltünk ma éppen itt össze, mert ennek a helynek jelentősége van. Az a jelentősége, hogy ti most itt vagytok, mert ha nem itt lennétek, akkor az olyan lenne, mintha máshol lennétek! De hát itt vagytok, hegyen - völgyön átalkelve én a dunán te a rajnán te a gerjén picassón, de picassón, sej!

S ha már itt vagytok, hát nevezzük e helyet Kosztolányi-dómnak, mert Kosztolányinak lenni jó, dómban lakni öröm. Forduljunk egy rundóra! Egészségünkre!

Mert a fordulat Kopernikuszi kedves barátaim. A geocentrikus világképet felváltja a heliocentrikus, a gyermekekből apa lesz, az apákból nagyapa, a nagyapákból dédapa, a dédapákból ükapa, az ükapákból szépapa, a szépapákból humusz. Mert nem a nap kering a föld körül, hanem a föld körül kering a nap! És mi ennek a megvilágosodásnak az üzenete a mai ember számára? Na mi? A mai ember számára az üzenet nem más, mint az, hogy nem mi csatlakoztunk európához, hanem európa csatlakozott hozzánk!

(hatásszünet)

ismételjük csak még egyszer:

.... nem mi csatlakoztunk európához, hanem európa csatlakozott hozzánk!

És ezt a mondatot most mindenki írja fel egy piros filctollal a szemben ülő homlokára, hogy leborotválhatatlanul belénk vésődjön, mert ennek az ünnepi napnak ez az üzenete!

És így mindjárt más, és így mindjárt elviselhetőbb. És huncut mosoly rajzolódik fonnyadt orcánkon, hát ez az! Nehogy már! Nehogy már euróban kapjanak fizetést! Nehogy már többet mint mi! Nehogy már ne kelljen a határon megállniuk?! Nehogy már le tudjanak ülni a négyes metrójukon! Nehogy már ne lopják el a magnójukat, autóstól együtt! Nehogy már letudjanak parkolni a városban! Nehogy már ne kurvaanyázzák le őket a reggeli dugóban! Nehogy már ne nézzék a fókuszt! Még mit nem!

Nehogy már ne tudják meg ki az az Orsós Viktor, a D-209, a Kovilaci, a Kövérlaci, ki az a Torgyán, Rogán, Szanyitibor! Hát nehogy már őket ne a Kósánékovácsmagda képviselje! Meg a Selmeci Gabriella! Hát nehogy már!

Tudják csak meg milyen magyarként élni itt, Európában!

Hát hogyan tudnánk egyébként feledni a felelőtlen ígéreteket, a kánaánról, a netovábbról, hogyaszongya repjegy 15 rugóért csak most, csak nektek, ostobáknak! Na de ebbe most nem szívesen megyek bele, hisz eléggé be van már árnyékolva ez az ünnepi teremavató! Erőtlen baljós árnyak mindenütt...Címlap lányok helyett szalagcím. Röpködő elnökök, röpködő százmilliók...

És ezzel mindjárt vissza is kanyarodtunk mondandóm lényegéhez, az EKT-hoz. Ismét egy teremavató, ismét lehet majd mire emlékezni! Barátaim, köszöntelek benneteket a házigazda jelével (pálinka). A Kosztolányi dóm hivatalosan megnyitja kapuit. Fala legyen tanúja nagyszerűségünknek, mely csak rajtunk múlik (Igaz M. Elnök úr?:-))))
Ne engedjük, hogy azok legyünk akiknek mások akarnak látni bennünket! Legyünk azok, akik azok, akikről mások azt mondják, ezek valakik! És ne mi legyünk azok, akik másokról mondják mindezt. S ugyan a dér szele már megüté fejünket, azért pálinka még van és mi egyébként is többek vagyunk! Mert mi azok vagyunk, akik.
Akik vagyunk és én büszke vagyok az akikra. Büszke vagyok, hogy az akikhoz tartozom!

És most, az ünnepi hangulatot tetézve, a mennyből az angyal dallamára, andante és szép lassan aztán forte fortissimo bello mollo pistolése, énekeljük együtt:

xxxx (cenzúrázva)...

Elhangzott 2004. május 28-án, nagy-nagy sikerrel!

Revuczky Mátyás EU




Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014