TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Leszokásom igaz története

Kedves Barátaim!


Egy olyan igaz történetet osztok most meg veletek, amelynek ti is részesei voltatok, amelyet tegnap még ti sem hittetek volna. Igen. Megcsináltam.

Amióta rágyújtottam - jó pár évvel ezelőtt - azóta tudom, hogy le akarok szokni, hogy szeretném letenni a cigit. Akik soha nem gyújtottak rá, azok soha nem is fogják megérteni ezt az érzést. Minden dohányos le akar szokni. Így voltam ezzel én is. Csak azt nem tudtam, hogyan és mikor. Csak abban voltam biztos, hogy egyszer leteszem.

A legközelebbi környezetemtől nap, mint nap hallgattam, hogy itt az ideje, meg hogy legyen akaraterőm, meg így az egészségem, meg úgy. Kaptam hideget-meleget egyaránt, lépten nyomon szembesítettetek vele: rossz úton járok. És hiába tudtam, hogy igazatok van, hiába volt bennem a vágy, hogy tegyem félre, csak nem jött el a pillanat. Bár belül tudtam, hogy egyszer majd jön egy belső hang, amelyet felismerek, hogy MOST.

Éreztem, tudtam, hogy ha jön, megteszem. Így is történt ez egy január végi péntek esti napon. Bevillant valami, és csak azt éreztem, itt az idő. Most van itt az idő, leteszem. Végtelen nyugalom tört rám, és tudtam: mostantól nem dohányzom. Egy ideig nem is mondtam senkinek, kicsit féltem a kudarctól, és nem akartam csalódni magamban, ha mégsem bírnám. De kibírtam, és most már közel három hónapja ismét szabad vagyok. Leszálltam az anyagról.

Köszönöm nektek, akik akkor is mellettem voltatok, amikor én még … kissrác voltam. És köszönöm, hogy bíztattatok, és köszönöm, hogy büszkék vagytok rá, ahogy én is magamra. Ez az ÉKT szellemisége, az az Elnöki Kollégium.

Határozati javaslat: Mácz elnök úr Kollégiumi Dicséretben részesítése emberfeletti teljesítményéért, és azért, mert felszabaduló energiáját a Társaságnak rendeli alá.



Mácz Ákos

2006. április 21.
Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014