TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Mi lesz veled ÉKÁTÉ?

(Borúlátás 80 percben - Mácz Ákos előadásában)

Már a harmadik percben járunk kedves hallgatóink amikor bekapcsolódunk a közvetítésbe. Frissen mozognak a fiúk, látszik rajtuk a fiatalos lendület a baráccság, a barátomkabátom dunatiszaközei íze, és a bizonyítási vágy. Hát valójában eddig nem sok minden történt, na talán most végre igen! Nagy! Megiramodik. Revuczky észreveszi, tálal..de nem, mégsem, mellé…, Nagy legyint, most meg mit csinááálsz? Jaj, már megijedtem, de Nagy végül észreveszi, és megette, igen mind megette. Jól van. A kávét is. Megitta igen, Hű, ez meleg volt! Megint Nagy. Mond már ki! Vigyázz ott a Revuczky! Vigy..hát nem ellopta? Már megint ellopta! Őrület! Na gyerünk fiúk, mondjátok már ki! Most már nem mindegy? Egy a zászló nem? De nem holt, az nem jó legyen inkább élő…! Ez az! Végre! Megszületett! Vezetünk! Most már csak tartani kell az eredményt fiúk! Vigyázz, védekezni, levédekezni, jól van! Marina melegít. De még nem, nem áll be. Visszaül. Fegyelmi! (Feegyelmi! Feegyelmi!).

Tizedik perc. Az iramra nem lehet panasz, cikáznak a gondolatok, a jobbszárny igen erős, hát még a bal! Revuczky robotol, Nagy sziporkázik, sőt szopirkázik! Pattognak a rímek, Gyöngyöző homlokok mindenütt. Marina melegít. De még mindig nem… visszaül. Fegyelmi! (Feegyelmi! Feegyelmi!). Mácz viszont beáll, mit beáll berobban! Expozé madám é mösziő!

Huszonötödik perc. Zakatol a vonat kedves hallgatók, zakatol a vonat. A lelátón leírhatatlan hangulat, forró ólmot és koppantót osztogatnak. És megint Nagy! Hajjaj! Micsoda elegancia! úgy csapja be a Picassó ajtót, hogy öröm nézni! És Marina elkezd melegíteni, de nem, levonul. Visszajön, újra leül. Ez őrület. És most meg Monori jön, az ember esze megáll! A tértölelő borátnőt még az ellenfél webmestere is megtapsolja, de Mácz elrontja a szinét. Nem baj gyerekek, tovább!

Harmincnegyedik perc. Nagy belevezeti versét az ellenfélbe és dühében köp egyet. Revuczky páros verslábbal csúszik oda, amiből kisebb CSETE-paté támad, még az M1 is leadja a siker tetejét, nem baj fiúk a baráccság összeköt, igyekezzetek megválaszolni azokat a bizonyos leveleket!

Negyvenharmadik perc. Nagy nagyon nyom. Közben Mácz leszereli a csengőt, Revuczky hosszan szöktet. Gyerünk fiúk, még nincs vége a félidőnek! Igen,ez az, Nagy végre megrázza magát, bocsánat, Doktor Nagy most már. Ott szalad Monori! Áááhhh! Magas, kicsit magas. És Marina végre melegít. Beáll. A dereka. Jegyzőkönyvezik.

Szünet. (A szünetben történtek nem publikusak)

Ötvenedik perc. Igen, megint vezetünk! Jó ezt kimondani, európaiak lettünk, hiába zárja le a területet az ellenfél, a réseket megtaláljuk. Jaj, ez most rossz passz. Rossz paaszban van Mácz, basszus! Revuczky szitkozódik. Nagy lohad, Marina magyarázkodik. Hol van Kutigyuri? Szavazzunk!

Ötvenkilencedik perc. Kicsit mintha akadozna a játék, fiúk ne egymást szidjátok, koncentrálni! Most nem az számít, hogy nem jövünk többet brüsszelbe mert valaki kipacsálta a fürővizet!

Hatvanharmadik perc. Nagy teljesen lelohad. Marina visszaül a kispadra. Revuczky átkozódik. Mácz? Elhúz a partvonalon egy mellet. Lemarad, nem ér oda, fölé, alá, mellé! Les! Les! No problem. Gyerekek ne essünk szét, messze még a vége, ki kell bírni!

Hetvenedik perc. Nagy megsérül, ez csúnya volt! Mácz sportszerűtlenül levidékizte. Revuczky előre megmondta, Kutigyuri nem látta, de nem is baj, Marina iszik egy kortyot.

Hetvennegyedik perc. Sárga lap, sajnos azt kell mondanom jogosan. Nagy nem húzta vissza időben a farkát. Még szerencse, hogy nem piros, mindenesetre a következő ülésen már nem csörtézhet! Revuczky lódul meg. Navégre! Megáll. Megáll! Mért állsz meg, azt a pesszimista busznyi ruszki mindenségit! Gyerünk, mi lesz gyerekek, küzdjetek! Az ember kiimádkozza a lelkét értetek, ti pedig állandóan magyarázkodtok! Krétára mentek mi? Éhes szájak mi? Bali meg a f*tudja mi, mi? A közönség fütyül. Kedves hallgatók, tisztán kivehető, a közönség fütyül, fütyül rájuk. Mácz most egy betöréssel próbálkozik, de a szerverét blokkolják. Kutigyuri csodálkozik, hát de most ki nem iszik felest? Nagy, gyerünk, benned van minden bizodalmunk, de hát nem lehet ilyen bután! Megint lyukra fut…Aztaszencségit! Kedves hallgatók, a csapat romokban, most kellene valamit kitalálni. Időkérés, időkérés, vagy csere, csere, de hát ki tud beállni?

Hetvenhatodik perc.

Nagy lefejelte Mácz regényét. Egyszerűen odament és paff. Mi történik itt emberek? Revuczky fut oda, de hát mire odaér! Mácz orroncsavarja Nagy napirendi pontjait, Nagy még ugyanazzal a lendülettel nem ígér semmit. Elszabadulnak az indulatok. Mert az eszemesz, mert nincs jegyzőkönyv, mert nincs ez, meg az meg amaz. Marina emelkedik szólásra, de leinti magát. Kutigyuri mégis kér egy felest.

Hetvennyolcadik perc. Mácz ismét levidékizi Nagyot, akiben végleg elszakad valami és magába roskad. A Koppantót azért még lenyomja Mácz torkán, aki folyamatosan Marinázik. Marina kikéri magának az unikumot és azon nyomban lehajtja laptopját és föláll.

Hetvenkilencedik perc. Revuczky végre odaér, de addigra már az ellenfél tizenhat éves lányával folyik a játék.

Nyolcvanadik perc. Revuczky ledobja magáról a négy Év Elnöke karszalagot és levonul a pályáról. Többen felhördülnek. De nem elegen. Elkezd vigasztalhatatlanul esni, a maradék néző esőkabátjába bújva menekül. A többiek? Nincsenek többiek. Revuczky az öltözőfolyosóról még egyszer az üres ékátéra pillant és keserűen elmosolyodik. Megfordul, elnyeli a gomböntő, a nagy öltöző folyosó és Revuczky nem néz vissza. Nem látja azt sem, amint valaki az eredményjelző tábláról letörli a www.ekt.hu-t és lekapcsolja a villanyt.

A találkozó félbeszakadt…Az eredményt törölték. Újrajátszásról nincs szó. Az oldmenszben lágy domborulatok várják a csalódott csajok clubjába (CCC) csalódottakat.

Revuczky Mátyás

Hamvas-szalon, 2006. április 21.



Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014