TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók


Tisztelt Elnök Urak, Tisztelt Megjelentek és Távolmaradók!


Tanult szociológusok, társadalomkutatók, neves hozzáértők és éles szemű megfigyelők egybehangzó állítása szerint a székely ember keveset szól, de akkor annál velősebbet.

A pontos idejét már nem is tudom, de valamikor egy izzasztó nyári délután futottam össze vele először. Talán petrencéztünk, vagy éppen a ládamosóban próbáltuk vizuálisan becsapni az arra tévedő műszakvezetőt. Kicsit magas termete, kagyló, behajló fülecskéi, a tarkóján egy forgó okozta makacsul felálló hajtincs és a lesütött tekintett előre vetítette hosszú barátságunk kezdetét.

Éreztem, és tudtam, hogy a látszat csal. E mögött a kicsit sunyi viselkedésforma, és gátlásokkal küszködő személyiség mögött egy valóban gazdag érzelemvilág, egy nagyravágyó személyiség húzódik meg. Azt mondják, a kis emberek hataloméhesek, és törtetőek egyben. És a kicsit magasak? Ki tudta rá még akkor a választ. Azonban az idő nekem dolgozott és mára tudom azt, hogyan lehet 17 év kemény lobby munkával hatalomhoz jutni. Egy olyan hatalomhoz, mely a köz érdekét szolgálja. Milyen furcsa is ez a mai világban.

De ne lepődjünk meg, hanem vegyük sorra a történéseket! Három évesek lettünk. Vajon emlékszünk-e ma már azokra a pillanatokra, amely a születésünk körül oly' eggyé olvasztotta az alapítókat. És vajon emlékszünk-e azokra a pillanatokra, azokra az elfojtott indulatokra, amelyek a kívül rekedtek éreztek azokban a napokban, hetekben? Ugye, észre sem vettük ezeket a jeleket?!

Ám megint csak nálam okosabbakra kell hivatkoznom, amikor azt mondom, hogy a tehetség utat tör magának. Ha saját életpályámat mutatnám be, bizony akkor igazolva lenne ez az állítás. Most azonban abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem magamról kell beszélnem ebben a néhány percben. Fókuszomban nem is a vizsgáló biztosunk van, akinek éves munkáját a mai nap elismerjük egy kitüntetés keretében, hanem egy olyan emberről, aki csendben, éveken keresztül támogatta a munkánkat, szürke eminenciásként egyként állt mellettünk.

És aztán egy nap meghívás érkezett ettől a zongoracipelőtől, ettől a munkás embertől, aki soha nem azért tett az ÉKT-ért, hogy dicséretet vagy elismerést, netán pozíciót kapjon az Elnöki Kollégiumtól, sokkal inkább az ügy érdekében cselekedett. Mondom, tehát meghívót kaptunk a Hamvas Béla-terem avatójára, hogy aztán egységben koccinthassunk a még kemence-meleg kupáinkkal. És a test tápláléka mellé, egyként csüngtünk ajkán, hogy magunkhoz vegyük a szellemi táplálékot is!

Tanult szociológusok, társadalomkutatók, neves hozzáértők és éles szemű megfigyelők egybehangzó állítása szerint a székely ember keveset szól, de akkor annál velősebbet.

Nos, T. Elnöki Kollégium, a mai nappal javaslom, hogy ezt az igazi, nemes-lelkű csendes székely embert - három év után először - sorainkba emeljük. Javaslom, a mai nappal a megbízott elnöki pozícióból a kinevezett elnöki pozícióba emeljük!

Köszönöm a figyelmet!
Mácz Ákos


Budapest, 2003. július 27.




Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014