TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

NYAKUNKON A VB

Mottó: "Nem minden LCD tv fér el egy Lexusban, viszont minden Lexus elfér egy LCD tv-ben."


Tisztelt Elnök Urak! Kedves Mindnyájan!

Igen! Ismét eltelt 4 év. Ismét kettészakadt a pálya. Az egyik térfélen 5 millió piros mezes játékos kék sportszárral, a másikon ugyanennyi narancssárga. A tét pedig nagy. Bejutni a MU-ba, a legjobbak közé. A zöld, ragadozó madárnak öltözött játékvezető nem fog kezet egyik csapatkapitánnyal sem, majd feldob egy száz forintos érmét, és leesik 1 euro cent. Ezt követően a sípjába fúj, és a játékosok elvégzik a kezdőrúgást: jó nagyot rúgnak egymásba. Ezt persze mindketten tagadják 5-5 millió tanúval a hátuk mögött. Sólyom szeme azonban csalhatatlan, és határozott mozdulattal jelzi az Alkotmánybíróságnak a szabálytalanságot.

Újratárgyalják a dolgot, majd úgy döntenek, hogy ismét feldobás következik. Megint feldobnak egy érmét, amelynek mindkét oldalán Magyarország térképe van… csak az egyik 45 előtti. A narancssárga csapat hangos "Victor-ia! Victor-ia!" kiáltásokkal fejezi ki győzni akarását, míg az ellenfél játékosai "Viktor szia!" bekiabálásokkal heccelik a másik tábort. A piros csapat kapitánya felbőszülten tesz 100 lépést az ellenfél csk-ja felé, aki dakota szokás szerint nyújtott, páros lábbal becsúszva torkon rúgja őt. Az oldalvonalon egy teljesen kék mezbe öltözött, nagydarab játékos Kuncog. Ekkor elszabadulnak az indulatok. A Polgárok és az Állampolgárok egymást ütik, szidalmazzák.

A kezdőkörben egy O lábú nagypapa piros mezben éppen a narancssárga sortban lévő unokája szájába tömködi a füvet. A szögletzászlónál Dávid Szájerba vágja Pokornit. A tizenhatosnál Gyurcsány bloggol egy lökést. A bíró hiába üvölt már, hogy ez csak egy egymás közötti edzőmeccs, az elvakult játékosok véresen komolyan veszik a küzdelmet. Közben Rugonyinék, akik szintén ott akarnak lenni a MU-ban szép csendben, egymás kezét fogva nézik az értelmetlen harcot, és az állóhelyi jegyeiket páholyra cserélik. Ekkor egy csillagos mezbe öltözött játékvezetői főellenőr jön és kiállítja az egész kompániát. Ezt bizony több éves eltiltás fogja követni. A két csapat játékosai teljesen kifulladva rogynak egymásra.

Ekkor érkezik meg - kissé késve - Király Linda és elénekli a Himnuszt, amelynek utolsó sorát imígyen interpretálja:
"Meggyalázta már e nép a múltat, s jövendőt."

Átérezve a mondat súlyát elnézzük neki ezt a kis hibát, hisz oly sokat élt külföldön.

Természetesen a mezcsere sem maradhat el a végén. Mindenki leveti a sajátját, és piros-fehér-zöld mezt húznak a csapatok.

Nagy Lajos

Balassi-auditórium, 2006. június 9.



Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014