TÖRTÉNELEM
Tartalom
Hangos versek
Multimédia
Meghívók
Jegyzőkönyvek
Fegyelmik
Jogi dokumentumok
Beszédek
Versek, drámák
Gyöngy
Történetünk

Beszédek és bemutatók

Előterjesztés
Az Élő Költők Társasága 2004. február 13-án tartandó kollégiumi ülésére

Tárgy: A "péntek 13" mint visszatérő babona, avagy a népi misztérium alapjai és valóságtartalma
Előterjesztő: Dr. Nagy Lajos Ügyvezető Elnök

Tisztelt Elnökség!

Mottó: "A babona olyan, mint a szentjánosbogár: sötétre van szüksége ahhoz, hogy világíthasson." (Schopenhauer)

A sváb történeti leírásokból egyértelműen kiderül, hogy a "péntek 13" eredetileg "csütörtök 12" volt, ami arra utalt, hogy az, aki csütörtök délben ebédelt elrontotta a gyomrát. Az első megfigyelések az 1300-as évekre tehetők, amelyeket Cuccenhauguntaler kenyai származású sváb érsek jegyzett fel 1358-as füvészkönyvében. A késő középkorban, azaz az 1500-as évek végén több egyházi leírás is említi a "szombat 14" babonát, amely hasonló volt ugyan a csütörtök 12-höz, azonban annál sokkal sejtelmesebb jelentéstartalmat hordozott. 1597-ben ugyanis Vágenspíler etióp szerzetes furcsa körülmények között eltűnt a ficckenwaldi kolostor kazamatáiban és csak negyvenhárom évvel később került elő. Eltűnésének napja azóta is vitatott. Egyes leírások szerint 11-én, szerdán, más kutatások vasárnap 15-re esküsznek. Az azonban szinte bizonyos, hogy péntek 13-án került elő - megtalálói vérfagyasztó leírása szerint - a következő körülmények között: "Csütörtök 12.

Elindultunk, hogy feltárjuk a kolostor számunkra még ismeretlen pincerendszerét. Lassan tudtunk csak haladni, mert a falak több helyen beomlottak. Végül éjfél tájt egy korhadt fekete faajtóra bukkantunk, amelyen egy rozsdás mágneszáras lakat lógott. Megpróbáltuk megfejteni a kódot, de sikerült. Mikor beléptünk az ajtón hirtelen megcsapta az orrunk valami elviselhetetlen bűz. Rögtön tudtuk, hogy az a társunk, aki bélpanaszokkal küszködik. Beljebb hatoltunk a helyiségben és egy csontvázra bukkantunk. Már nem élt. Döbbenten vettük észre, hogy a jobb szárkapocs csontja hosszabb, mint a szemfoga. Azonnal tudtuk, hogy veszélyben vagyunk. Ekkor egy társunk felkiáltott: Elmúlt éjfél! Úristen! Péntek 13 van!!!" (Fókusz különkiadás - 2001. 01. 13.)

Itt szeretném megemlíteni, hogy az utóbbi időben azért vállaltam kevesebb szerepet az ÉKT tevékenységében, mivel áthelyezésem következtében az információs sztráda leállósávjára szorultam. Emellett olyannyira elfoglalt lettem, hogy nagyon. Eddig sem unatkoztam, ha munkáról volt szó, azonban amióta jegyző lettem szinte egy szabad pillanatom sincs más szabadidős tevékenység folytatására. Mondhatnák persze, hogy ez csak kifogás, meg nyafogás, de higgye el a Tisztelt Esküdtszék, hogy ez a szín tiszta igaz. Mindemellett természetesen figyelemmel kísérem az ÉKT életét, fejlődését, tagságát és levelezését, amelybe csupán elfoglaltságaim miatt vagyok képtelen jobban belefolyni. A levelekből is csak azért nem tudok szemezgetni, mert "nem olvastad őket" mondaná Mácz Ákos barátom, és milyen igaza lenne, ha úgy lenne, de nincs úgy. Természetesen olvasom őket és a jövőben határozatlanul ígérhetem, hogy válaszolok is néhányra.

Kérem a fenti magyarázkodásom elfogadását.



Cegléd, 2004. február 13.


Köszönettel:

Dr. Nagy Lajos
Ügyvezető Elnök



Minden jog fenntartva © ÉKT 2000-2014